top of page

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

  • ainolaterzopoulou
  • 8 Μαρ
  • διαβάστηκε 2 λεπτά

Έγινε ενημέρωση: 14 Μαρ




1950. «Έχω μία ιδέα», λέει ο παππούς μου στη γιαγιά μου και στη μητέρα του γυρνώντας σπίτι με μία αγκαλιά από ξένα γυναικεία περιοδικά. «Να βγάλω ένα ελληνικό γυναικείο περιοδικό που να έχει μόδα, να έχει μαγειρική, ζαχαροπλαστική, νοικοκυριό, διηγήματα και διάφορα πρακτικά θέματα. Πώς σας φαίνεται;»


Εκείνη την εποχή, η Ελλάδα έβγαινε ταλαιπωρημένη και τραυματισμένη από δύο πολέμους, η οικονομική κατάσταση ήταν κακή, η Ελληνίδα έχει επωμιστεί μεγάλα βάρη μέσα στην οικογένεια, δεν έχει ακόμα δικαίωμα ψήφο, δεν έχει πολλά άλλα σύγχρονα πράγματα, οι επαγγελματικές επιλογές είναι περιορισμένες, σκοπός είναι ο γάμος και δεν υπάρχει κανένα ελληνικό γυναικείο περιοδικό που θα μπορούσε να διαβάζει, να μαθαίνει, να ενημερώνεται και να ψυχαγωγείται.


Ο παππούς μου, ωστόσο, το είδε διαφορετικά. Δημοσιογράφος στη «Βραδυνή», ζωγράφος- μαθητής του Νίκου Λύτρα, σκιτσογράφος, στοιχειοθέτης τυπογραφείων, εκείνη την ημέρα περιμένοντας τον πάντα αργοπορημένο φίλο του, χάζευε τα ξένα περιοδικά στο περίπτερο. Και κάπως έτσι του ήρθε η ιδέα για το περιοδικό που έμελλε να διαμορφώσει τον ελληνικό τύπο. Η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν ποιος θα γράφει στο περιοδικό. Εκείνη την εποχή, όταν βγήκε η «Γυναίκα», υπήρχαν μόνο τρεις γυναίκες δημοσιογράφοι. Η Μαρία Λουριώτου, η Ίρις Σκαραβαίου και η Αλεξάνδρα Λαλαούνη. Έβαλε τότε αγγελία στο περιοδικό ζητώντας κοπέλες με τα εξής προσόντα: να έχουν τελειώσει πανεπιστήμιο, να γνωρίζουν τουλάχιστον ξένες γλώσσες, να έχουν γενική μόρφωση και καλλιέργεια και να μπορούν να γράφουν. Από κει και πέρα ήταν δικό του έργο να τους μάθει την τεχνική της δουλειάς. Και δημιουργείται μία γυναικεία σύνταξη από δημοσιογράφους που αργότερα θα αναλάβουν σημαντικές θέσεις στον Ελληνικό Τύπο καθώς και από τους πρωτοπόρους στον τομέα της διαφήμισης, της φωτογραφίας και της μόδας.


Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σήμερα, είναι μια υπενθύμιση της διαδρομής, των αγώνων και των κατακτήσεων της γυναίκας μέσα στον χρόνο. Νιώθω ευγνωμοσύνη που γεννήθηκα σε μια οικογένεια που όχι μόνο έδωσε κίνητρα αλλά και στήριξε την Ελληνίδα στη χειραφέτηση της, ενισχύοντας τη θέση της στην κοινωνία, την εργασία και την προσωπική της εξέλιξη.


Για όλες τις γυναίκες που τολμούν, διεκδικούν και προχωρούν μπροστά, Χρόνια Πολλά σήμερα και κάθε μέρα!


Comments


Commenting on this post isn't available anymore. Contact the site owner for more info.
bottom of page